Forholdet imellem sejlenes højdte og bredte

Det er en naturlov at jo højre og smallere et sejl er jo tættere kan det gå til vinden.
Men gæller den naturlov også altid?

Hvorfor er da sejlene ikke højre end de er? En længde bredte forhold på 1 til 3 er ikke meget, sammen lignet med fly.  Man skal regne fok og storsejl for en enkel vinge, med et højte / bredte forhold på o. 1,5 til 1.
Forklaringen er at vinden nede ved havet kommer i stød, på grund af friktionen mod havet.  Stødene føles som rummer, når man krydser, når man snakker om vindøjet så er det ikke så meget vinden der skifter retning men mere vinden der skifter hastighed.  Man regner normalt med at en vindmølle der skal lave strøm skal være mindst 2,5 m i diameter for bare at kunne køre jævnt.
Når man ser en bølgende kornmark så vil man se at der er ca. 2.5 m imellem pustene.  Når man krydser imod vinden så kommer pustene hurtigere.  med måske 1,5 afstand, og for at sejlet kan trække jævnt skal der være tre pust i sejlet samtidigt altså 4,5 m bredt sejlplan.
Altså jo mindre båd, jo forholdsvis breder sejlplan.
Der er også et andet problem nemlig bådens bevægelser.  En centimeter ved dækket bliver 30 cm ved mastetoppen.  Jo hurtigere og jo kraftigere båden stamper og ruller sig jo breder skal sejlene være.
Små lette joller skal have laver breder sejl end store tunge både. Model-lovene gælder også for både, selv om de alle er en til en. Windsurfere sejler dog så hurtig at vinden bliver mere jævn.

skriv til Peter | Peter's hjemmeside | Folkeskolen | Oprettet 24/06.97, Sidst Sidst rettet d. 2.7.2001