English

Forsøg med mammuttræer

    Verdens største træ, efter rumfang er et Mammuttræ, der hedder General Sherman, det er 81,5m højt og 24,3m i omkreds ved roden.

  Det ville være sjovt, om vi i Danmark havde sådanne kæmpetræer. Nu er det, sjove at Danmarks tredje største træ er sådan et mammuttræ, der står ved Langesø på fyn.  Træet var i 1975 35 m højt og 5,3m i omkreds.  Danmarks næst største træ er endnu et mammuttræ, som står i skovfogedens have i Knuthenborg safripark, det var 31m høj i 1997 og 6,72 m omkreds i år 2000.

  Det er kedeligt at vi ikke har flere end højst 10 gamle mammuttræer rundt omkring i landet.
Jeg har derfor forsøgt at lave nogle flere mammuttræer, i håb om at de en gang bliver gamle.  Man kan godt lave stiklinger af de gamle mammuttræer, men de voker ikke så hurtigt,  som frø planter, og stiklinger har altid den samme hårdførhed og sundhed, som moder planten, aldrig bedre.
Frø-formering er bedre da isvintrene måske efterlader nogle få særligt hårdføre træer,  men frøene er normalt blæst bort eller råddent når koglerne falder ned her i landet.  Så det er nødvendigt at indføre frø fra de naturlige bevoksninger i Sierra Nevada bjergene i Californien.

Det er lidt mærkligt at de gamle træer fra o. 1860 o. 1880 er hårdføre vor imod ingen af de mange træer der blev sået i 1930-ne klarede de kolde vintre 1940-43.
  Den mest sansynlige forklaring er at ældre træer er mere hårdføre end nye små træer.
Men der er også den mulighed: At man i ældre tid høstede frøne i nogle mere hårdføre bevoksninger, end i nyere tid.
Man kunne tænke sig at man altid vælger den hurtigeste vej op i bjergene, så hvis der kom en ny vej, år 1900 så blev frøene derefter høstet et helt andet sted.


  Nu er det så heldigt at Arboretet i Hørsholm har nogenlunde kontrol med hvad det er de sår.

Så man kan se i deres frølister, om hvad der er omkomet og hvad der har overlevet.

  Hvis man ser på denne liste, så er de fleste frøpartier døde.

  Men det kunne godt virke, som om der var en arvlig forskel, på de forskelige frøpartier.

Jeg lavde derfor et forsøg hvor jeg fik frø fra 10 forskelig bevoksninger af mamuttræer.

Det må være klart at det er frø fra Bearskin Grove, man skal have fat i hvis man skal have mammuttræer i Danmark.
Man må undersig over, hvorfor Bearskin Grove er så meget bedre end de andre bevoksninger. For ikke kun var planterne bedre, men frøne havde også støre spirings evne.
  Forklaringen må næsten være at Bearskin Grove har støre genetisk varition.
En forklaring på den støre genetiske varition kan være at Bearskin Grove er den oprindlige bevoksning, som har spredt sig til alle de andre groves.


Opdateret d. 17-2-00